Dokumentacja techniczna
Dostępne opakowania
worek
25kg
Właściwości

BONTAR zawiera:

  • 3% azotu (N) całkowitego w formie amonowej,
  • 9% fosforu (P2O5) całkowitego rozpuszczalnego w kwasach mineralnych,
  • 5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie,
  • 2,5% fosforu (P2O5) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 15% potasu (K2O) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 5% wapnia (CaO) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 4% magnezu (MgO) rozpuszczalnego w wodzie,
  • 30% siarki (SO3) rozpuszczalnej w wodzie.

 

Przeznaczenie

BONTAR jest wieloskładnikowym nawozem nieorganicznym, wyprodukowanym na bazie częściowo rozłożonych miękkich fosforytów z dodatkiem siarczanów – potasu, amonu i magnezu.
Zalecany jest do stosowania pod rośliny wrażliwe na chlor, takie jak ziemniaki, chmiel, tytoń, do nawożenia drzew i krzewów owocowych, a także pod wszystkie warzywa nietolerujące wysokiego stężenia chloru w cały okresie wegetacji, tj. fasolę, groch, cebulę, cykorię, ogórek i sałatę.

 

Zasady stosowania

W uprawie ziemniaków jadalnych nawóz można stosować zarówno przedsiewnie jak i pogłównie pod któryś z zabiegów pielęgnacyjnych.

Na plantacjach warzyw nawóz należy wymieszać z glebą na głębokość ok. 10 cm.

Większość warzyw uprawianych w warunkach polowych wrażliwa jest na chlor w początkowym okresie wzrostu - w stadium kiełkowania i rozsady. Dlatego nawóz zalecany jest do stosowania zarówno przed siewem nasion, sadzeniem rozsady jak we wczesnym nawożeniu pogłównym.

W sadach i szkółkach drzew nawóz należy równomiernie rozprowadzić wokół drzewa lub krzewu.

Warunkiem skuteczności tego zabiegu jest wymieszanie nawozu z glebą lub nawodnienie plantacji.

Dawkowanie
Uprawiane rośliny Dawka nawozu
w zależności od zasobności gleby w fosfor i potas (kg/ha)
ziemniaki jadalne 300-400
drzewa i krzewy owocowe 200-400
szkółki drzew iglastych 200-600
kapusta 400-800
tytoń 300-400
fasola, groch 300-800
cebula 200-600
pomidory 200-400
maliny 200-300
truskawki 200-300
marchew 200-400