13 października obchodzimy Światowy Dzień Nawożenia. To ważna data dla wszystkich mieszkańców Ziemi, gdyż, wraz z upływem czasu i wzrostem systematycznych upraw, nasza planeta traci swoją wydajność. Substancje odżywcze zawarte w glebie zanikają, a ich deficyt ma wpływ na zdrowy rozwój roślin.

Nawożenie to fundamentalny element pielęgnacji roślin, mający wpływ na ich kondycję, wygląd oraz smak. Odpowiednio dobrane składniki odżywcze są gwarantem zdrowych i obfitych plonów. Harmonijny wzrost i zdrowie roślin w dużej mierze jest uzależnione od gleby, na której chcemy je uprawiać. Podłoże powinno być bogate w składniki pokarmowe i substancje odżywcze, jeśli takowych brakuje należy uzupełnić niedobór poprzez właśnie nawożenie.

Kluczem do sukcesu jest stosowanie nawozów adekwatnych do obecnej bądź nadchodzącej pory roku, gdyż wraz z różnicą temperatur plony wymagają innych składników pokarmowych. Te dedykowane do konkretnej pory roku z pewnością zapewnią roślinom wszystko to, czego potrzebują. Warto także mieć na uwadze, aby nawozić rośliny zgodnie z zaleceniem producenta.

Wyróżniamy nawozy mineralne (sztuczne) i organiczne (naturalne).

Nawozy mineralne są produktem przemysłu nawozowego. Cechuje je ściśle określony skład, silnie skondensowane substancje odżywcze i duża wydajność. Ich głównymi składnikami są: azot, potas i fosfor. Dzielimy je na jednoskładnikowe (zawierające tylko jeden pierwiastek) i wieloskładnikowe (zawierające komplet składników odżywczych).
Nawozy organiczne to takie, które naturalnie występują w przyrodzie i powstają w wyniku procesów biologicznych. To na przykład kompost, gnojowica, obornik, torf czy kora drzew.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych nawozów rolniczych oraz ogrodniczych.