Nawożenie roślin - rodzaje, zasady i porady

Nawożenie roślin to ważny zabieg pielęgnacyjny, o którym warto pamiętać przez cały okres wegetacyjny – bez tego typu działań urodzajne plony lub efektowna aranżacja ogrodu jest praktycznie niemożliwa. Warto zatem dowiedzieć się dlaczego proces nawożenia jest tak ważny a dodatkowo poznać różne rodzaje nawozów, aby zapewnić swoim roślinom jak najlepszy wzrost.

Ziemia, z której przez wiele lat zbieramy plony staje się coraz mniej wydajna na wskutek wyczerpania się w niej potrzebnych roślinom substancji odżywczych. W glebach z natury zasobnych proces ten zachodzi wolniej, w uboższych gruntach, aby podtrzymać urodzajność ziemi, a nawet ją podwoić, dodajemy do niej różne preparaty, które określne są mianem nawozów.

Nawozy zwiększają urodzajność gleby bezpośrednio lub pośrednio. Jeżeli zawierają składniki pokarmowe roślin, to mówimy, że działają bezpośrednio, a jeśli zaś nawóz zawiera składniki poprawiające właściwości gleby – zwiększa jej pulchność, przewiewność, siłę zatrzymywania wody itp – mówimy wówczas, że działa on na jej urodzajność pośrednio . Niektóre nawozy wzbogacają glebę jednocześnie na dwa sposoby, np. nawóz stajenny, kompost, nawozy zielone, wapno.

Rośliny, aby mogły zdrowo rosnąć, muszą rozwijać się w glebie dostosowanej do ich wymagań – odpowiednio żyznej i zasobnej w niezbędne składniki pokarmowe. Często ziemia w naszym ogrodzie nie odpowiada w pełni tym wymaganiom, dlatego tak ważne jest odpowiednie nawożenie, aby uzupełnić niedobory pierwiastków, zmienić strukturę i wprowadzić materię organiczną.

Nawożenie roślin może zatem pełnić kilka różnych funkcji:

  • poprawia wchłanianie składników odżywczych przez korzenie
  • uzupełnia składniki odżywcze, które rośliny pobrały z ziemi
  • wpływają pozytywnie na jakość gleby
  • przeciwdziała chorobom roślin
  • zwiększa ilość chlorofilu w roślinach
  • zwiększa odporność roślin na niskie/wysokie temperatury.

Nawozy dzielimy na sztuczne, (mineralne), i naturalne, zwane organicznymi.

Nawóz mineralny (sztuczny) zawiera mocno skoncentrowane składniki pokarmowe w postaci łatwo przyswajalnej przez rośliny, jego głównymi składnikami jest azot, potas i fosfor. Dzięki temu są one bardzo wydajne, a efekty ich działania widać znacznie szybciej, niż w przypadku nawozów naturalnych i organicznych. Dzielimy je na jednoskładnikowe (dają możliwość bardzo precyzyjnego dopasowania dawki nawozu do potrzeb naszych roślin) oraz wieloskładnikowe (zawierają kompozycję składników mineralnych potrzebnych roślinom do wzrostu).

Nawozy naturalne (organiczne) to nic innego jak kompost wytwarzany z odpadów roślinnych, który doskonale wzbogaca glebę w próchnicę, zwiększa jej pojemność wodną i powietrzną, oraz poprawia wzrost i rozwój roślin.

Przed zastosowaniem nawozów, warto pobrać próbki gleby i poddać je badaniu w jednej ze stacji chemiczno-rolniczych lub w innym laboratorium ogrodniczym. Takie testy warto wykonać przynajmniej raz na 3 lata. Stosując nawozy “na oko” ryzykujemy, iż zastosujemy niewłaściwe dawki poszczególnych składników, co może okazać się bardzo niekorzystne dla naszych upraw.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszych nawozów rolniczych oraz ogrodniczych.